Iš mėlynių ir girtuoklių    

Mėlynių arba girtuoklių uogienė

Uogos perrenkamos, nuplaunamos šaltu vandeniu, išpilamos ant sieto, nuvarvinamos. Po to išverdamas sirupas. 1 kg mėlynių imama 1,2 kg cukraus ir 3/4 stiklinės vandens. Išvirtą karštą sirupą suberiamos Mėlynių uogienė mėlynės arba girtuoklės, sumaišomos su sirupu sukrečiant dubenį ir išverdama uogienė. Jei uogienė verdama iš girtuoklių, pridedama truputis citrinų sulčių ar rūgšties.

Mėlynių marmeladas

Uogos perrenkamos, nuplaunamos šaltu vandeniu ir pertrinamos per sietelį. Gauta masė verdama su cukrumi ir vandeniu iki reikiamo tirštumo.
1 kg mėlynių imama 0,5 kg cukraus ir 1/2 stiklinės vandens

Mėlynių kompotas

1 būdas

3 kg mėlynių, 1 litras vandens, 50 g acto, 800 g cukraus

Gerai perrinktos mėlynės nuplaunamos, nuvarvinamos. Vanduo, cukrus ir actas pavirinami 3 min. Į verdantį sirupą suberiamos mėlynės ir apie 3 min. pavirinamos, tada kiaurasamčiu išgriebiamos iš sirupo ir suberiamos į stiklainius. Sirupas dar truputį pavirinimas ir juo užpilamos mėlynės stiklainiuose. Stiklainiai sandariai uždaromi, apvyniojami vilnone antklode ir pamažu atvėsinami.

2 būdas

3 kg mėlynių, 1 litras vandens, 600 g cukraus

Gerai perrinktos mėlynės nuplaunamos, nuvarvinamos, suberiamos į stiklainius. Vanduo su cukrumi užvirinamas, atvėsinamas ir juo užpilamos mėlynės iki Vanduo su cukrumi užvirinamas, atvėsinamas ir juo užpilamos mėlynės iki 3/4 stiklainių tūrio. Stiklainiai sandariai uždaromi, įstatomi į puodą ant sietelio ir verdama 5 min. arba 80o temperatūroje kaitinami 25 min. Stiklainiai paliekami puode iki atvės.

Nevirtos konservuotos mėlynės

1 l stiklainiui imame 750 g mėlynių ir 300 g miltinio cukraus (pudros)

Perinktos ir nuplautos mėlynės suberiamos į stiklainius apibarstant cukrumi. Ant mėlynių viršaus užberiamas sluoksnis cukraus, stiklainis uždengiamas ir pastatomas prieš saulę kol ištirps cukrus (apie 3 sav.) Retkarčiais stiklainiai atsargiai pakratomi, po to sunešami į sausas, šaltas patalpas ir ten laikomi.

Mėlynės savo sultyse

1 būdas

1 l stiklainiui imama 750 g mėlynių, 150 g cukraus pudros

Nuplautos ir nuvarvintos mėlynės stiklainiuose sluoksniais perpilamos cukrumi. Taip pripildyti stiklainiai sandariai uždaromi dangteliais ir sustatomi į kaitinimo puodą su dvigubu dugnu. Nuo užvirimo pradžios sterilizuojami 8 min. arba kaitinami 30 min. 80o temperatūroje. Iš puodo išimami, kai atvėsta.

2 būdas

1 l stiklainiui imama 850 g mėlynių

Nuplautos ir nuvarvintos mėlynės (be cukraus) suberiamos į stiklainius vis pakratant, kad daugiau tilptų. Tada jie sandariai uždaromi ir sterilizuojami 10 min arba kaininami 30 min. 80o temperatūroje. Paliekami atvėsti puode.

Mėlynių sirupas

1 būdas

3 kg mėlynių, 1 l vandens, 1,5 kg cukraus pudros

Mėlynės perrenkamos ir greit nuplaunamos šaltu vandeniu, suberiamos į emaliuotą puodą, užpilamos vandeniu ir gerai pavirinamos. Tada iš jų išsunkiamos sultys, sumaišomos su cukrumi ir vedama apie 5 min. Verdant nuimamos putos. Verdančios supilamos į sterilizuotus butelius, kurie sandariai uždaromi, apvyniojami šilta antklode ir lėtai atvėsinami.

2 būdas

3 kg mėlynių, 15 g citrinos rūgšties, 1,5 kg cukraus

Mėlynės perrenkamos ir nuplaunamos šaltu vandeniu. Tada gerai sutrinamos, į jas suberiamas cukrus, išmaišoma. Taip paruoštos pastatomos šaltoje vietoje 3 dienom (kartkartėmis pamaišant).
Emaliuotas puodas aprišamas marle, į jį supilamos sultys su visomis mėlynėmis, leidžiama sultims nuo uogų gerai nuvarvėti. Sultys verdamos apie 3 min. nuimant putas, įdedama citrinos rūgšties, dar truputį pavirinama Virtiniai su mėlynėmis ir tuoj išpilstoma į pašildytus butelius, kurie sandariai uždaromi ir išnešami į vėsią patalpą.

Mėlynių arba girtuoklių virtiniai

2 stiklinės miltų, nedidelis kiaušinis, šauktelis cukraus, truputis druskos, grietinės padažui

Iš miltų, kiaušinio, cukraus, druskos užminkoma tešla, plonai iškočiojama ir iš jos išpjaustomi skrituliai. Įdarui imama 0,5 kg mėlynių arba girtuoklių, 3 šaukštai cukraus ir truputis cinamono. Švarios mėlynės sumaišomos su cukrumi ir cinamonu. Jų dedama po šaukštelį ant kiekvieno tešlos skritulio, tešlos kraštai patepami baltymu, vienas kraštas užlenkiamas ir taip kraštai suklijuojami. Virtinių kraštus galima užraityti ar gražiai apspausti.
Jie verdami truputį pasūdytame vandenyje (apie 3-5 min.), išgriebiami kiaurasamčiu, nuvarvinami, sudedami į pusdubenį, užpilami grietine ir apibarstomi cukrumi. Valgomi karšti ir šalti. Norint juos patiekti šaltus, išėmus iš puodo reikia paskirstyti po vieną, kad nesuliptų. Labai tinka valgyti su išplakta grietine ir cukrumi.
Tinka ir mėlynių uogienė ar košė, o taip pat ir tirštimas, likęs išspaudus mėlynių sultis.

Saldūs patiekalai
Viskas iš obuolių
Pienas – už ir prieš
Šventiniai patiekalai
Maistas: kiek tai sveika?
Kukurūzai, špinatai ir kita
Barščiai ir salotos iš žuvų
Delikatesai: Argano aliejus
Įvairios prieskoninės daržovės
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Dojo Tofu – pragaras žuveliokams
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Alavijai: dekoratyvus vaistas
Dilgėlė - švelni kaip šilkas...
Patiekalai iš žuvies
Saviti delikatesai
Miškinis skudutis
Baobabo vaisiai
Manos beieškant
Silkė ir kita...
Žiedadulkės
Vartiklis