Meškeriotojo kertelė ![]() ![]() "Plekšnė-povas" |
Plekšnių audros, plekšnių vėjai
Plekšnė - kvaila, plokščia ir ėdri žuvis. Bet kita vertus, skani ir smagiai gaudoma. Plekšnė - visiškai nepretenzinga ir neaikštinga žuvis. Kai kimba - kimba aktyviai ir godžiai. Jeigu nekimba - vadinasi, dėl tam tikrų priežasčių toje vietoje jų nėra. Nes jeigu jau yra, tai kimba. Sako, kad jūros ir pamario vėjai niūrų rudenį stintomis ir plekšnėmis kvepia. Ne visuomet nuo Palangos tilto ar Šventosios senojo uosto molo meškerę įmerksi, jei žuvis nuo kranto į gelmes pabėgusi, bangų išmuštose duobėse slepiasi. O kai uždainuoja vėjai, sugriaudžia jūra, žvejo- meškeriotojo nuotaika pagerėja. Plekšnės prie kranto ateina tik tada, kai žeminis ar piktasis suominis jas į seklumas išvaro. Nuo kranto jūros vištas - taip plekšnes vadina seni žemaičiai, kuršiai - geriausia gaudyti ilgakotėmis su neinercine rite dugninėmis. Neteks jūron bristi iki krūtinės. Sunkų svarelį su jauku patyrę žvejai nusviedžia per šimtą metrų. Keistas jaukas plekšnei, tai besotei žuviai, yra keli raudoni stiklo karoliukai ir blizgantis metalo lapelis prie kabliuko. Bet ir skanėstų plekšnei reikia. Kantresni pakrantėje jūros vėžiukų, nedidelių krevečių prisigraibsto. Bet griebia plekšnės ir storesnius sliekus, šaldyto kalmaro juosteles, žuvies nugarinės rėželius su oda. O ypač mėgsta nedideles kuojas. Palankus ir jūrinis. Tai vakarų vėjas. Jam pučiant Baltijos žvejai sugaudavo daug menkių, plekšnių, otų ir retkarčiais (rudenį) ungurių. Jūrinis patogiausias grįžti namo. Nereikia irtis - pakeli bures ir laivas bėga į krantą. Bet jūrinis - klastingas vėjas. Sukelia dideles bangas, suvynioja išmestus tinklus. Audri pakilus skandindavo dores. Tik neįveikdavo kurėnų. Žeminio, rytų vėjo, bangos gano ir menkes. Naktimis šios didelės žuvys priartėja prie kranto. Geriausia jas vilioti rytą. Masalas - gyvi žuveliokai, žuvies, vištų žarnų gabaliukai, na, - ir jūros vėžiukai. Dažniausiai mes pagauname upines plekšnes. Jos pakančios gėlam vandeniui ir niekas nenustemba pagavę plekšnę Kuršių Mariose ar net Nemuno žemupyje. Žiemą plekšnės pasitraukia į jūros gilumą, kur pavasarį neršia. Išneršusios plekšnės patraukia maitintis į priekrantę. Pavasarinės plekšnės, priklausomai nuo oro, pradeda kibti nuo kovo mėnesio iki birželio. Aktyviausias pavasarinis plekšnių kibimas būna apie gegužės mėnesį. Vasarą plekšnės pasitraukia giliau ir vėl grįžta į priekrantę rudenį, atšalus vandeniui. Aktyviausiu kibimo mėnesiu laikomas spalis. Kibimas gali tęstis iki gruodžio ar net gruodžio mėnesį. Rudeninės plekšnės atmitusios, gerokai riebesnės nei būna pavasarį po neršto. Todėl dauguma žvejų labiau mėgsta rudeninę plekšnių žvejybą. Geriausiai plekšnės kimba ankstyvą rytą ir vėlų vakarą. Daug patyrusių žvejų lieka porai valandų nusileidus saulei. Kelios naktinės plekšnių žvejybos valandos dažnai laimikiu aplenkia visos dienos laimikį. Be to, plekšnė - smalsi žuvis, šviečiantys žaisliukai ją traukia. Beje, šviečiančiais barškalais domisi ir menkės. Suveikti šviesą po vandeniu galima keliais būdais: prie valo kabinant cheminius šviestukus, fluorescencinius karoliukus ir t.t. Kai kuriose žūklės parduotuvėse galima rasti fosforo tepalo, kuriuo patepus blizgę, masalą ar valą, kurį laiką tas daiktas švies žalsva spalva. Tepalo tūbelės užteks ilgam. Be to, nereikės specialiai rišti sistemėles, galima bet kada bet ką patepti ir pabandyti, ar padeda. Plekšnes aktyviai gaudė nuo Palangos tilto, gaudė nuo abiejų Klaipėdos molų. Gaudė ir marių pabaigoje nuo akmenų. Jas galima gaudyti ir nuo kranto paplūdimiuose, nors ten kimba kiek prasčiau. Žvejybai reikia išrinkti gilesnes vietas. Mėgstamas nuo smėlio sąnašų akmenų saugomas ruožas prie Karklės. Gerose vietose būna gana didelė plekšnių koncentracija. Daugelio žvejų nuomone yra besotės. Jos mėsėdės. Žvejojimui naudojamos virtos krevetės, įvairių žuvų mėsa. Geriausia mėsa laikomos strimėlės, skumbrės, - tik reikų stengtis imti kuo šviežesnę žuvį pvz., ką tik sužvejotą kuoją. Plekšnės gana jautrios kvapams, todėl galima paeksperimentuoti su masalo mirkymu į kvapus. Skrosdami tik pagautą plekšnę pastebėsite, kad jos mėsa skaidri. Tokios plekšnės skonis nepakartojamas. Praėjus kiek laiko plekšnės mėsa pabala, skoninės savybės kiek krenta, bet ne iki tokio lygio, kokią nupirksite supermarkete. Nuvežus šeimai tą pačią dieną pagautą, turėsite puikią kulinarinę šventę.
Naktinė žūklė: vėgėlė |